Oletko suunnittelemassa reissua Syötteelle vai kenties jo saapunut kansallismaisemiin? Toivottavasti pakkasit kalavehkeet mukaan, sillä näissä kauniissa maisemissa majailee myös nälkäisiä kaloja.
Todettakoon kuitenkin alkuun, että Syötteen ytimessä vesistöt kokevat varsin kovaa kalastuspainetta. Tästä johtuen saalisvarmuus aivan keskeisimmillä vesistöillä kalpenee jonkin verran lähialueiden hulppeille kalapaikoille. Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö vaeltavat jalokalat voisi tästä huolimatta sattua siiman päähän satunnaiselle retkeilijälle.
Alueen kirkkaat vedet ja monipuoliset kalastusmahdollisuudet tekevät siitä kuitenkin kokeilemisen arvoisen paikan kaikentasoisille kalastajille. Syötteen kansallispuiston lukuisissa lammissa ja joissa kalastajat voivat nauttia kalastuksen lomassa upeista kansallismaisemista ja pyydystää monenlaisia kalalajeja niin vapavälinein kuin onkienkin.
Tässä artikkelissa tutustumme Syötteen parhaisiin kalastuspaikkoihin, yleisimpiin kalalajeihin ja niiden pyyntiin sopiviin syötteihin, sekä annamme vinkkejä lupa-asioihin liittyen. Lähteinä käytämme sekä faktaan perustuvaa, itse hyväksi todettua että myös jossain määrin kylänmiesten tarinoista kuultua huhua, jotta kalastuksen paras osuus, nimittäin jännitys saaliista, säilyy.
Parhaat kalapaikat Syötteen alueella
Joet:
Syötteen alue tarjoaa monipuolisia kalastuskohteita, joista jokainen kalastaja löytää oman suosikkinsa. Pärjänjoki on tunnettu kohtuullisen hyvistä taimen- ja harjuskannoistaan ja on erityisesti perhokalastajien suosiossa myös helpon saavutettavuutensa ansiosta. Naamankajokea voisi luonnehtia hieman saalisvarmemmaksi, joskin kalasto on pääosin haukea ja ahventa. Toki jonkin verran satunnaista jalokalaa löytyy myös tästä joesta.
Lammet
Kalastus Syötteen kansallispuiston lammissa on jokamiehenoikeuden piirissä, mikäli kaipaat rentoa onkimista kauniissa maisemissa. Mainitsemisen arvoinen kohde on esteetön kellarilampi, josta löytyykin jo oma artikkelinsa. Lyhykäisyydessään tämä kirkasvetinen lampi pitää sisällään ahvenia, joihin myös liikuntarajoitteiset ja perheen pienimmät pääsevät helposti käsiksi. Myös kellarilammen lähistössä sijaitseva lauttalampi on erinomainen onkipaikka.
Erämainen Kovalampi on kalastajan paratiisi ja tarjoilee useita jalompia kaloja. Luontaiseen kalastoon kerrotaan kuuluvan taimen (purotaimen), ahven, hauki, siika ja jopa made. Kirjolohi on kuitenkin tämän lammen ykköskohde, sillä niitä istutetaan säännöllisin väliajoin eikä saaliin saaminen ole poikkeuksellista. Myös pilkkiminen täällä on luonnollisesti äärimmäisen tehokasta.
Järvet
Syötteen sydämen suurimman yksittäisen järven muodostavat Naamankajärven eri osiot. Mikäli ennätyshaukesi on edelleen yksinumeroisissa kiloissa, voisi Naamankajärvestä löytyä seuraava ennätysparannus. Tämä läpivirtaava ja runsaasti saaliskalaa sisältävä erämaajärvi tarjoilee erinomaiset olosuhteet haukien kasvulle. Vaikka järven rannalla on jonkin verran mökkejä, ei kalastuspaine ole kuitenkaan liian suuri, etteikö näitä voisi silloin tällöin sattua kalastajien siiman päähän. Jätämme kuitenkin tarkemmat ottipaikat tässä yhteydessä kertomatta mökkiläisten mieliksi, mutta suosittelemme etsimään kasvuston reunoja, jyrkkiä pohjan muotoja tai virtaavaa vettä.
Mainittakoon, että rannalta kalastaminen rajoittaa hieman tällä järvellä liikkumista ja parhaiden kalapaikkojen löytämistä. Ehkä parhaat paikat tähän tarkoitukseen voisi löytyä järven pohjoisosasta, jossa Naamankaojan suu muodostaa pienen niemen. Jos kuitenkin haluaisit ottaa täyden potentiaalin irti tästä järvestä, tarvitset allesi veneen. Eipä hättää, sillä Pytkyn hiekkarannalta löytyy soutuveneitä myös vuokralle asti. Myös vieraamme Salmikunnaan huvilassa saavat nauttia tästä etuoikeudesta, sillä tällä aivan järven pohjoisosan tuntumassa sijaitsevalla mökillä majoittuvat saavat vierailunsa ajaksi käyttöönsä veloituksettoman soutuveneen. Mikäli tämän majapaikan tai pelkän soutuveneen vuokraaminen kiinnostaa, ole yhteyksissä Toniin ruudun alakulmasta löytyvästä Whatsapp -painikkeesta.
Näiden lisäksi alueella on lukuisia muita jokia ja järviä, joissa voi kalastaa niin vieheellä kuin perhollakin. Jokaisella vesistöllä on oma ainutlaatuinen viehätyksensä ja tarinansa, mikä tekee kalastuksesta nauttimisesta Syötteellä saalista tärkeämpää.
Kalalajit ja syötit: Mitä Syötteen vedet tarjoavat
Taimen
Kuten mainittua, Syötteen vesistöissä kalastajat voivat odottaa monipuolista kalasaalista. Pärjänjoen ja Naamankajoen kaltaisissa vesistöissä voi tavoitella taimenta. Taimenen pyynnissä perhovehkein suositellaan käyttämään alkukesästä jotain uppoavaa, esimerkiksi tummat streamerit ovat toimineet hienosti. Loppukesästä, sanotaan heinäkuusta alkaen, kannattaa tilalle vaihtaa joko pintaperho tai nymfi. Tämä erityisesti, mikäli taimenet tuikkivat ahkerasti.
Perinteisin vapavälinein pyydettäessä ei ole Bete lottoa voittanutta. Väreinä erilaiset punertavat ja tummat toimivat mainiosti, kokoluokkana esimerkiksi 9g on aika sopiva. Musta punaisilla pilkuilla, sama toisinpäin ja muut vastaavat ovat varmoja valintoja. Toki myös erilaiset lusikat ja lippauistimet tartuttavat taimenta hyvin, mikäli Beteä ei pakista löydy.
Harjus
Samoista joista löytyy myös Harjusta. Suosituimmat perhot harjukselle ovat pieniä ja hienostuneita, kuten nymfejä, larvoja ja pintaperhoja, jotka jäljittelevät hyönteisiä. Kuulapäällä pääsee hyvin pohjaan, jossa harjus usein on. Karkeana nyrkkisääntönä alkukesästä kannattaa uittaa pinnassa, keskikesällä pohjassa, syksyllä jossain siltä väliltä. Pyri etsimään noin 15 asteista vettä, sillä harjus hakeutuu tyypillisesti itselleen sopivaan veteen. Parhaat kalastuspaikat vaihtelevat vuodenajoin ja oikeastaan päivittäin, sillä harjus liikkuu aktiivisesti.
Harjukselle painotus perinteisin vapavälinein siirtyy suosituksemme mukaan hieman enemmän lippapainotteiseksi, joskin tämä on vain mututuntumaa. Kupari lippauistin, jossa mahdollisesti hieman herkkiä kontrasteja. Punainen pilkutus ja muut tummanpuhuvat värit ovat hyviä merkkejä toimivasta vieheestä. Pörröinen perhokoukku on iso plussa.
Kirjolohi, tammukka, siika ja made
Kovalampi on kirkasvetinen tunturilampi, joka tarjoilee viimeisen päälle kalastuselämyksiä niitä hakevalle. Mikäli kaipaat punalihaista kalaa ruokapöytään, on tämä kohde ehdottomasti se varmin.
Kalastaminen Kovalammella on mahdollista sekä perho- että viehekalastajalle, miksei myös onkijalle. Kaikki kalastusmenetelmät vaativat erillisen luvan, sillä kyseessä on urheilukalastusvesi. Kovalammen rannalla sijaitsee myös laavu ja tulipaikka, jotka tarjoavat mainion paikan levähtää ja nauttia luonnosta.
Kirjolohen kalastukseen suositellaan käytettäväksi erityisesti pintaperhoja tai lusikkauistimia, jotka houkuttelevat aktiivisesti liikkuvaa kirjolohta. Toki myös pilkulliset vaaput kokoluokassa 5-10cm ovat mainioita vaihtoehtoja. Kovalampi on luontoa kunnioittaen rauhoitettu polttomoottorien osalta, mutta sähkömoottorilla saat liikkua vesillä. Mikäli mielesi tekee tänne kalastajan paratiisiin, meillä on tarjolla auton peräkonttiin mahtuva kumivene sähkömoottorineen, jolla kalat tavoittaa tehokkaasti. Myös Särkelän osakaskunnalla on tarjolla soutuveneitä lammella kalastamiseen.
Lupien hinnat ovat kirjoitushetkellä 15€/vrk tai 50€/vko. Lisätietoja kalastusluvista ja varauksista löytyy Paulin mökit, Iijoen vesillä ja Aten mökit -sivustoilta.
Ahven
Ahventa löytyy lähes jokaisesta Syötteen alueen vesistöstä. Nyt on hyvä mainita esimerkiksi Saarilammit, joka on kahden toisiinsa yhteydessä olevan osion muodostama kokonaisuus, josta löytyy suuria syvyyseroja. Karkeasti etelästä löytyy jopa 10 metriin asti ulottuvaa vettä, kun taas pohjoispuoli on matalampaa. Missä kalat milloinkin ovat, riippuvat päivästä ja vuodenajasta. Mainittakoon tässä vaiheessa, että alueen järvistä on noussut tiettävästi yli kilon ahven ja useita tätä suurkalan rajapyykkiä hipovia.
Ahvenelle kannattaa uittaa sekä luomua että ärsykettä, jotta päivän ottipeli selviää. Tämän taika ei ole vielä meidän Mökkimestareille auennut. Uistellessa noin 5cm räväkkäuintiset vaaput ovat tartuttaneet ahvenia Naamankajärvestä. Saarilammet kannattaa koluta lipalla, lotolla tai erityisesti eteläpäässä jigeillä. Paras jigikausi alkaa yleensä heinäkuusta, joskin aikaisemminkin voi saada hyviä saaliita. 5cm Fishunter joko punertavan tummassa tai ambulanssin kuosissa on yleensä tuonut parhaat kalat pöytään. Samoja värejä suosittelemme käyttämään myös muissa vieheissä. Pienestä vaijeriperukkeesta ei ole haittaa, sillä näissä vesistöissä on tyypillisesti myös joitakin haukia.
Hauki
Ison hauen aikaa on tyypillisesti alkukesä kudun jälkeen ja loppusyksy ennen jäiden tuloa. Haukea löytyy alueelta lähes mistä vaan vesistöstä, mutta Naamankajärvi kätkee sisäänsä ne isoimmat. Vieheen kanssa ei kannata ujostella, sillä hauki hörppii mielellään kitusiinsa esimerkiksi 20cm kumikaloja. Esimerkiksi +20cm ”shad” luomuväreissä on mainio valinta sekä heittelyyn että uisteluun. Pieni mahaan ruuvattava lyijypaino auttaa saamaan uintia hieman syvemmälle. Suuremmalla vieheellä karsitaan usein jopa harmittavan hyvin syöviä pienempiä haukia ja samalla tarjoillaan suurhauelle kelpaavaa syöttiä.
Mikäli olet jo pelipaikoilla eikä tällaista viehettä pakista löydy, ei hätää. Alueelta ollaan tartutettu lähes 9kg hauki myös 5cm ahvenjigillä, eli peli ei ole menetetty. Tarjoile hauelle isointa lusikkaa mitä pakista löytyy tai vetele vaappua. Myös isot lipat, spinnerbaitit ja käytännössä koko pakin sisältö kelpaa hauelle. Hyväksi todetuilla vieheillä ainoastaan kasvatetaan mahdollisuutta, mutta kuten tiedämme, loppujen lopuksi hauki syö lähes mitä vain.
Pilkkiminen
Talvella Kovalampi muuttuu ihanteelliseksi pilkkikohteeksi, jossa kalastajat voivat nauttia rauhallisesta ympäristöstä ja yleensä myös hyvästä saaliista. Kirjolohen pilkkiminen Kovalammelta on erityisen suosittua. Kirjolohen lisäksi lammesta saattaa nousta myös ahvenia ja madetta, jotka tarjoavat mukavaa vaihtelua pilkkijöille.
Pilkkimisessä kannattaa kokeilla värikkäitä pystypilkkejä, jotka herättävät kirjolohen mielenkiinnon. Myös perus morrit toukkineen houkutuslätkällä varustettuna ovat varsin hyviä vaihtoehtoja. Kovalammen rannalla sijaitseva laavu ja tulipaikka tarjoavat erinomaiset puitteet evästauolle, ja lämmittely mahdollistaa pidemmän ajan viettämisen pilkillä.
Syötteen alueella on muitakin erinomaisia pilkkikohteita, kuten aiemmin mainittu naamankajärvi ja pienemmät lammet, jotka tarjoavat hyviä mahdollisuuksia erityisesti ahvenen ja hauen pilkkimiseen (julkaisut.metsa.fi) (Syöte). Näillä alueilla pilkkijöillä on mahdollisuus nauttia luonnon rauhasta talvisessa tunturimaisemassa.
Kalastusluvat: Tärkeitä tietoja Syötteen alueella kalastaville
Ennen kuin aloitat kalastuksen Syötteen upeissa vesistöissä, on tärkeää varmistaa, että sinulla on tarvittavat luvat. Kovalammen lisäksi myös Pärjänjoen ja Naamankajoen kaltaisilla jokialueilla kalastaminen vaatii erillisen luvan. Kalastuslupia voi ostaa Syötteen luontokeskuksesta tai eri palveluntarjoajilta. Varmista myös, että olet tietoinen alueen kalastussäännöistä ja rajoituksista, jotka voit etsiä vesistön nimellä. Luvat ja säännöt voivat vaihdella vesistöittäin, joten on tärkeää tarkistaa ajantasaiset tiedot ennen kalastusretkeä. Kalastusluvan hankkiminen ei ainoastaan varmista lainmukaista kalastusta, vaan tukee myös paikallista kalakantojen hoitoa ja suojelua.
Nauti kalastuksesta vastuullisesti
Kalastus Syötteen alueella on paitsi nautinnollista, myös vastuullista toimintaa. Kun suunnittelet kalastusretkeä, muista ottaa huomioon sääolosuhteet ja varustautua asianmukaisesti. Turvallisuus on aina ensisijaista, joten pidä huolta asianmukaisesta varustuksesta ja noudata vesillä liikkumisen sääntöjä. Kalastus on myös erinomainen tilaisuus nauttia luonnosta ja oppia ympäristön kunnioittamisesta. Varmista, että jätät kalastuspaikat sellaisiksi kuin ne olivat saapuessasi, ja harjoita tarvittaessa pyydä ja päästä -kalastusta. Näin varmistamme, että Syötteen upeat vesistöt säilyvät kaikkien nautittavina tulevaisuudessakin.
Hyödylliset linkit
- Kalastusvälineet: Kalastus- ja metsästysliike Ruoto
- Kalastusluvat: Syöte – Metsähallituksen Erälupien Verkkokauppa
- Opastetut retket: Syötteen eräpalvelut